Nieuws

Welke premies krijg ik voor zonnepanelen in 2020?

De energieprijzen hebben onder meer door de coronacrisis een historisch dieptepunt bereikt. Toch blijven alle middelen goed om je energiefactuur te drukken. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat nu met de steunmaatregelen? Wat zijn de premies voor zonnepanelen in 2020? 

Of je recht hebt op subsidies hangt vooral af van je woonplaats. Maar eigenlijk doe je altijd je voordeel met fotovoltaïsche panelen of pannen. Want ze realiseren sowieso een energiebesparing en meer dan waarschijnlijk ook een lager E-peil.

Zonnepanelen in Vlaanderen, Brussel of Wallonië?

In welk gewest woon je? Het maakt een wereld van verschil.

Premies Zonnepanelen Vlaanderen

Eerst het slechte nieuws. Vlaanderen schafte de premies voor zonnepanelen af in 2013. Gedaan met de groene stroomcertificaten. Achterliggende reden? De investering op zich loont al voldoende. Dat klopt ergens ook wel, want de rentabiliteit van zonnepanelen blijft ook zonder premie gegarandeerd.

Onrechtstreeks krijg je wel nog korting op je investering in Vlaanderen omwille van de terugdraaiende meter. De meeste elektriciteit produceer je zelf dankzij de zonnepanelen, de rest haal je van het net. En daarvoor geldt het nettobedrag. Haal je een nulsaldo, dan betaal je dus helemaal niets.

Helaas betaal je als eigenaar van zonnepanelen voorlopig ook nog een prosumententarief (VREG) - een soort forfait per KVA van je omvormer - voor de elektriciteit die je als je te veel produceert en niet onmiddellijk verbruikt op het net steekt en nadien terug uit het net haalt. 

Maar door de komst van de slimme meter verdwijnt die mogelijk in 2021. Als je zelfconsumptiegraad (wat je produceert direct verbruikt) boven de 50 % bedraagt, kan het interessant zijn de terugdraaiende teller te verlaten en te kiezen voor afname/injectie. Hierdoor betaal je ook geen prosumententarief meer! Batterijen installeren, waarvoor je trouwens een premie krijgt, kunnen hierbij helpen maar eenvoudiger is misschien om je sanitair warm water, de vaatwas, de wasmachine, de droogkast, de elektrische auto overdag te laten werken! Nog even afwachten dus maar probeer even de simulatie op de website van de VREG  om jouw huidige en eventuele toekomstige situatie te berekenen. 

https://simulatordigitalemeter.vreg.be/

Vanaf 2021 tot eind 2024, wanneer de terugdraaiende tellers voor nieuwe installaties vervalt, wordt als compensatie een premie aangeboden in Vlaanderen. Deze bedraagt maximaal 1.500 € voor een 6 KWP installatie. Dit is enkel geldig voor woningen met een bouwaanvraag voor 2014 en zal niet gelden voor een uitbreiding van een bestaande installatie. 

Premies Zonnepanelen Brussel

In Brussel maak je sinds 2020 kans op groene stroomcertificaten onder bepaalde voorwaarden. Tot voor kort had je recht op het compensatieprincipe. Je betaalde dan gewoon het verschil tussen wat je aan elektriciteit injecteerde en verbruikte op het net. Ter compensatie van de afschaffing daarvan maak je nu kans op groene stroomcertificaten voor zelfs 10 jaar lang. Het aantal wordt bepaald door een groene meter en het bedrag loopt mogelijk op tot 800 euro per jaar voor een gemiddeld gezin.

Sommige Brusselse gemeenten voorzien ook nog extra premies voor het installeren van zonnepanelen. Neem contact op met de dienst Stedenbouw of Milieu voor meer informatie.

Premies Zonnepanelen Wallonië

Ook Wallonië maakt gebruikt van de terugdraaiende teller, zodat je alleen het nettobedrag betaalt van wat je verbruikt op het net. Streefdoel is dan uiteraard een negatief of gelijk saldo, want dan betaal je helemaal niets.

Sinds 1 mei 2020 zou ook in Wallonië een prosumententarief in voege treden, maar de datum is uitgesteld door de coronacrisis. Wordt vervolgd.

Onrechtstreekse premies zonnepanelen in 2020

Ook onrechtstreeks maak je aanspraak op premies of subsidies van de overheid voor het installeren van zonnepanelen. Ze verlagen immers het E-peil of energieprestatiepeil van een woning. Blijf je onder een bepaald E-peil dan krijg je een korting of zelfs vrijstelling van toekomstige roerende voorheffingen. Er zijn wel twee voorwaarden aan verbonden:

- Je plaatst je zonnepanelen binnen het half jaar na bewoning

- De zonnepanelen staan op de woning of het terrein zelf

Zonnepanelen blijven rendabel

Conclusie? Zonnepanelen blijven in alle gewesten rendabel, met of zonder premies. Zonlicht zal er altijd zijn, is gratis en resulteert in duurzame energie. De aanschaf en installatie vormt op korte termijn een investering, maar ze loont meteen. En op langere termijn verdien je ze sowieso terug.

Meer redenen waarom zonnepanelen een slimme investering zijn?

- Technologie staat eindelijk helemaal op punt

- Aankoopprijs daalde met 65% in 10 jaar tijd

- Terugverdientijd van 10 tot 12 jaar

Enige nadeel blijft voor veel mensen het esthetische aspect. Kies daarom voor onze esthetische zonnepannen. Het beste van beide werelden. 

NEEM CONTACT OP >