Nieuws

Kwalitatieve en esthetische zonnepanelen: waarop moet ik letten?

Zonnepanelen blijven populair, want je verdient de investering op langere termijn altijd terug. En natuurlijk wordt ook de energienorm voor woningen nog elk jaar strenger. Grootste surplus? Zonnepanelen verlagen onze energiefactuur meteen en op een duurzame manier. Jammer genoeg ontsieren ze ook jouw dak, al hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn. 

De markt van de zonnepanelen innoveert en biedt ondertussen veel verschillende soorten. Zelfs onzichtbare zonnepannen. Maar waarop moet je precies letten als je kwalitatieve én esthetische zonnepanelen zoekt in 2020?

Bepaal de oppervlakte en jouw budget

Hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om voldoende energie op te wekken? Wat is je jaarlijks verbruik? En wat is je budget? Uiteindelijk streef je toch naar een goed evenwicht tussen kwaliteit en prijs.

Ga je voor mony of poly-zonnepanelen? Een poly zonnepaneel in donkerblauw heeft een aluminium rand, maar sommige mensen prefereren de volledig zwarte mono-zonnepanelen.

Er zijn ook heel wat verschillende merken met elk hun eigen karakteristieken en prijsverschillen. Vergelijken is de boodschap.

Kies voor een betrouwbaar lokaal merk

Natuurlijk kies je beter voor een gerenommeerd merk, omdat het een garantie op kwaliteit is. Bij de traditionele zonnepanelen ga je voor een Tier 1-merk, de A-merken van de meest betrouwbare fabrikanten. 

Maar in functie van het esthetische koop je beter dicht bij huis. Elk land heeft immers zijn eigen bouwstijl. Wij produceren zonnepannen met het uiterlijk van een keramieken exemplaar. De Renosolpan bijvoorbeeld is gebaseerd op de oervlaamse stormpan 44. 

Kies ook zeker voor een duurzaam bedrijf dat over 10 jaar nog actief is. Meestal krijg je een garantie van 10 jaar. Als je merk intussen verdwijnt, heb je daar weinig aan.

Smartroof is een Belgisch bedrijf dat lokaal produceert op basis van 100% recycleerbaar materiaal. En we staan ook garant voor een snelle service bij vragen. Je krijgt bij ons een garantie van 90% na 10 jaar en 80% na 20 jaar. Dat is ruim beter dan het marktgemiddelde.

Omschrijf de stijl van je woning en dak

Wat is de stijl van je woning? Een moderne, strakke woning verdraagt beter de klassieke zonnepanelen dan een gerenoveerd herenhuis of gerestaureerde hoeve. 

In dat geval bieden zonnepannen soelaas. Ze zien eruit als de traditionele dakpannen maar leveren dezelfde prestaties als panelen. En je vindt ze in verschillende types en uitvoeringen. Want de daken van oudere panden verschillen ook onderling qua look.

Vergelijk de verschillende modellen

Natuurlijk let je op meer dan alleen de afmetingen, capaciteit en efficiëntie. Maar je wil in de eerste plaats toch het maximale rendement uit je panelen halen en zoveel mogelijk energie besparen. Kies dus zeker zonnepanelen met een hoge efficiëntie (bijv. 15%).

Ook de capaciteit blijft natuurlijk een belangrijke factor. Op een kleiner dak kies je best een hogere capaciteit, bijvoorbeeld 280 Wp (Wattpiek).

Vraag naar referenties

‘Show me, don’t tell’ luidt een bekende zegswijze in het Engels. Een beeld zegt nog altijd meer dan 1000 woorden. Vraag dus altijd naar referenties van afgewerkte projecten. Zo krijg je meteen een realistisch beeld van hoe een dak eruitziet met een bepaalde constructie van zonnepanelen of -pannen. 

Zeker als je kiest voor zonnepannen van Smartroof is het esthetische vaak van doorslaggevend belang. Wij produceren immers zonnepannen.

Bekijk onze realisaties.

Of maak een afspraak voor vrijblijvend advies.

CONTACTEER ONS >