Nieuws

Financiële compensatie voor jouw zonnepanelen en digitale meter?

Ben jij eigenaar van zonnepanelen? Heb je een digitale meter? De Vlaamse Regering besliste dat een referentie-installatie een rendement van 5% op de investering moet behalen. 

Eenvoudiger uitgelegd komt het erop neer dat er wordt berekend welke financiële compensatie nodig is om een rendement van 5% van te behalen in een tijdspanne van 15 jaar.

Deze compensatie zal niet berekend worden op basis van iedere individuele installatie, maar op basis van een referentie-installatie.

Hoe wordt de financiële compensatie berekend?

Als we een blik werpen op de website van Vlaanderen wordt de compensatie als volgt berekend: 

“Als referentie-installatie werd gerekend met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie met een piekvermogen van 4 kWp, met een omvormersvermogen van 3,6 kVA, een productie per jaar van 3600 kWh en een zelfverbruik van 35% zoals gehanteerd bij de berekening van de investeringspremie voor zonnepanelen geplaatst vanaf 1 januari 2021.

De financiële compensatie wordt berekend in functie van het geïnstalleerd piekvermogen (in kWp) van de zonnepanelen, volgens een vaste vergoeding (euro per kWp).  Een installatie van 8 kWp krijgt het dubbele van een installatie van 4 kWp (indien hetzelfde jaar van indienstname en jaar van plaatsing van de digitale meter).

Het maximale compensatiebedrag is afgetopt op een piekvermogen van 10 kWp om overcompensatie te vermijden. Het werkelijke piekvermogen (kWp) moet aangetoond te worden, bijvoorbeeld op basis van uw installatiefactuur.”

Bron: energiesparen.be

Uitbetaling compensatie 

Belangrijk hier om te vermelden is dat de compensatie voor het einde van het jaar wordt uitbetaald. Dit wordt in één keer uitbetaald aan de eigenaar van de zonnepanelen. Niet gespreid over 15 jaar.  

Via deze simulatietool kan je zelf de compensatie op de terugdraaiende teller berekenen.