Testimonials

Fons Jonckers hielp mee zijn zonnepannen en -leien te plaatsen

“Ik kan het iedereen aanraden, zowel voor nieuwbouw als renovatie.” Fons Jonckers renoveerde zijn dak met zonnepannen en -leien van Smartroof. Goed voor een opbrengst van 11.875 KWh per jaar!

Esthetische oplossing

“Eigenlijk wilden mijn vrouw en ik ons dak vijf jaar geleden al vernieuwen en investeren in zonnepanelen”, vertelt Fons. “Maar dat zagen we om esthetische redenen niet zitten.”

Fons en zijn vrouw stelden de werken noodgedwongen uit. “We overwogen zelfs om ons dak dan maar te renoveren zonder PV-panelen. Gelukkig kreeg ik net op tijd een tip van een vriend: hij had de zonnepannen en -leien van Smartroof ontdekt!”

Fons was meteen gewonnen voor het concept. “Lode Herreweghe, de zaakvoerder van Smartroof, deed ons een voorstel op maat. Ons dak ligt pal op het zuiden, wat volgens zijn berekeningen een PV rendement van 95 procent oplevert. We hebben bovendien gekozen voor de grote, vlakke NeoSolPan, waarmee we nog meer energie opwekken.”

Met 100 m² zonnepannen en -leien beschikken Fons en zijn vrouw over een geïnstalleerd vermogen van 12.500 Wp. Goed voor een opbrengst van 11.875 kWh per jaar!

Ook voor doe-het-zelvers

Fons, die al een tijd op pensioen is, wilde de werken helpen uitvoeren. “Ik heb mijn huis destijds zelf gebouwd, met de hulp van mijn vrouw. Daarom wilde ik ook zelf onze dakrenovatie aanpakken. Zolang dat nog kon, want ik heb al een bepaalde leeftijd.”

De oude dakbedekking en onderdak werden verwijderd. Na het plaatsen van het nieuwe onderdak hebben we de tengellatten geplaatst en de panlatten. Daarna kwam Lode om het elektrisch gedeelte voor te bereiden.”

Fons heeft meegeholpen om de zonnepannen en -leien vast te schroeven op het dak en de zonnepannen en -leien aan elkaar te koppelen via de elektrische in- en uitgangen. “30 verschillende circuits in totaal” die verbonden zijn met de Optimizers en omvormer van SolarEdge. Zodoende heeft Fons online monitoring van zijn zonnedak op ieder moment!

Lichtgewicht kunststofpannen

Het dak van Fons heeft een oppervlakte van 220 m². “We hebben over de volledige oppervlakte kunststofpannen gebruikt. Ook aan de noordzijde, waar we geen zonnepannen en -leien hebben gelegd.”

“Eerst lagen er lichte asfaltsingels, dus zag ik het niet zitten om voor 10 ton aan kleidakpannen te plaatsen omdat ik niet zeker was of de dakconstructie dat extra gewicht kon torsen. Nu wegen de pannen amper 3.600 kg in totaal, verspreid over het volledige dak.”

“Nog een voordeel als je zonnepannen en -leien van Smartroof combineert met ‘gewone’ kunststofpannen: je hebt totaal geen kleurverschil!”

Dankzij het lichte gewicht was het voor Fons een koud kunstje om te helpen met de uitvoering van de werken. “Met keramische pannen had het me meer moeite gekost, dan had ik een kraan nodig gehad. Nu ging alles heel vlot: we hebben aan de voor- en achterkant van het huis een stelling geplaatst. De pannen hebben we met een vorkheftruck omhoog gevoerd.”

Absolute aanrader

Fons blikt tevreden terug op de samenwerking met Smartroof. “Ik kan het iedereen aanraden, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Als je toch nieuwe dakpannen en leien legt, waarom dan geen zonnepannen en -leien?”

NeoSolPan
NeoSolPan
NeoSolPan