Wat zijn zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen?

Iedereen weet hoe zonnepanelen eruitzien. Maar weet je ook hoe ze precies werken? Ken je de verschillende soorten? En welk type is geschikt voor jouw dak? Kortom, wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk?

Heel kort: zonnepanelen zijn fotovoltaïsche cellen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Een heel goedkope en duurzame energieproductie, want de zon is gratis en zal altijd blijven schijnen.

Geschiedenis zonnepanelen

Wist je dat zonnepanelen bijna 200 jaar bestaan? Even terug naar het Frankrijk van de 19e eeuw. De Franse fysicus Antoine Becquerel ontdekte het fotovoltaïsche effect in 1839. De eerste zonnecellen hadden wel een beperkt rendement: 1 tot 2 procent van het zonlicht werd omgezet in elektriciteit. Pas decennia later produceerden de Fransen zonnepanelen die voldoende rendement opleverden voor de particuliere gebruiker.

Maar de basistechniek vind je nog altijd terug in de hedendaagse zonnepanelen. Tegenwoordig zetten zonnepanelen zo’n 15 tot 18 procent van de zonne-energie om in elektriciteit. De zonnepannen van Smartroof zijn van topkwaliteit en garanderen een sterke werking.

Werking zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel precies?

  1. Er valt licht op een zonnecel.
  2. Er ontstaat een elektrische spanning tussen twee lagen van de zonnecel.
  3. De spanning wordt opgevangen.
  4. De opgewekte gelijkstroom wordt naar een omvormer gestuurd.
  5. De omvormer transformeert de spanning in wisselstroom (herbruikbare energie) en stuurt ze door naar de meterkast.

Zonnecellen hebben twee lagen waartussen elektrische stroom ontstaat als ze zon ontvangen. Het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). In optimale omstandigheden richt je de panelen naar het zuiden in een hellingshoek van 36 graden. Maar een helling tussen 20 en 50 graden levert al een normaal rendement op.

Bij Smartroof begeleiden wij jou in deze keuze en vragen. Zo doen wij altijd eerst een onderzoek. Neem met ons contact op om jouw rendement te laten berekenen.

Zonnepanelen bestaan uit een aantal lagen met elk hun eigen functie.

  1. Aluminium frame om de verschillende lagen bij elkaar te houden
  2. Veiligheidsglas om de zonnecellen te beschermen
  3. Dunne zilverkleurige lijntjes om de gelijkstroom te transporteren
  4. Zonnecellen die licht omzetten in stroom
  5. Plastic laag om de zonnecellen droog te houden
  6. Achterplaat in plastic of glas als extra isolatie en bescherming tegen vocht en temperatuurschommelingen

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: blauwe en zwarte of polykristallijne en monokristallijne panelen. Het grote verschil zit ’m in het productieproces en het uitzicht natuurlijk. De zwarte (of monokristallijne) zonnepanelen presteren iets beter bij direct zonlicht, maar op jaarbasis is hun opbrengst ongeveer hetzelfde. Vooral een kwestie van smaak dus.

De laatste jaren komen daar ook de dunne filmzonnepanelen en glas-glas-zonnepanelen bij. De eerste soort maakt gebruik van amorf silicium en poeder in plaats van kristallen. Het productieproces is goedkoper, maar ze leveren dan ook mindere prestaties. Nieuwste trend op de markt zijn de glas-glaspanelen. Ze heten zo omwille van hun glazen onderlaag (in plaats van kunststof). Voordeel? Ze gaan langer mee maar dat vertaalt zich in een hogere kostprijs.

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor zonnepannen in plaats van –panelen. De keuze is ook hier louter esthetisch, want de prestaties zijn vergelijkbaar.

>> Ontdek onze zonnepannen

Onderhoud en rendement zonnepanelen

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen zoveel mogelijk hun vermogen behouden zorg je best voor een goed onderhoud. Gelukkig bevatten zonnepanelen geen bewegende delen waardoor ze minder gevoelig zijn voor slijtage. Het onderhoud valt dan ook heel goed mee.

Hun vermogen neemt wel af na een aantal jaren, maar tegenwoordig krijg je meestal een vermogensgarantie. Concreet? Bijvoorbeeld een garantie dat jouw panelen na 25 jaar nog 80% van hun rendement behouden. Sommige panelen verliezen na al die tijd maar 4% van hun vermogen.

Voordelen zonnepanelen

Natuurlijk vormt de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen een investering op korte termijn, maar op langere termijn ook een in de toekomst.

- Je produceert gratis elektriciteit en bespaart op je energiefactuur.

- Je draagt je steentje bij aan een schoner milieu.

- Je E-peil zakt en je voldoet makkelijker aan de strengere EPB-eisen.

Om je investering te drukken beloont de overheid nog altijd energiebesparende ingrepen. Informeer dus zeker eerst of je recht hebt op premies of subsidies voor zonnepanelen in 2020.

Ontdek snel onze troeven of geef ons een seintje.

CONTACTEER ONS >

Wat zijn zonnepanelen? - 0